Bitterhop en aromahop

De door brouwers gebruikte indeling in bitterhop en aromahop heeft te maken met de toepassingsmogelijkheden van de hopbellen van de vrouwelijke hopplant. Sommige hopsoorten lenen zich beter voor de ene of voor de andere toepassing. De hop die het hele proces meekookt zorgt voor de typische bittere smaak van bier en heet, logisch, bitterhop. In de Middeleeuwen werd ontdekt dat door toevoeging van hopbellen het bier veel langer houdbaar werd: zonder die toevoeging bedierf het bier al snel door bacteriën in het water en uit de lucht. De bittere smaak was een extraatje. Voor de brouwers van deze tijd telt alleen nog dat bittertje, want we hebben  de beschikking over schoon water, een schone omgeving en een koelkast. Aromahop daarentegen wordt pas aan het einde toegevoegd aangezien aromatische oliën in de hopbellen al na een half uurtje koken zouden zijn verdampt. Bekijk hier al onze biologische hop.

Waarom biologische bitterhop (=organische bitterhop)?

Door kruising van rassen zijn er inmiddels ongelooflijk veel hopsoorten ontwikkeld, vooral in de VS. Het grootste deel van de hopproductie geschiedt met behulp van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De gevaren hiervan op korte en lange termijn zijn allang bewezen: vergiftiging van de bodem en het grondwater, residuen in het voedsel, het verdwijnen van insecten. Slechts een zeer klein deel van de hopkwekerijen produceert de hop op een geheel biologische wijze. De biologische bitterhop die zij verbouwen wordt van begin tot eind gecontroleerd door overheidsinstanties.

Organische bitterhop en Bio-Brouwmaat

In Nederland is Skal de inspecterende instantie voor de biologische landbouw. Na een grondige controle wordt pas toestemming verleend om het  Europese biologisch keurmerk op het product te plaatsen. Bio-Brouwmaat levert alleen Skal-gecertificeerde organische bitterhop. Wil je een natuurzuiver bier dat met respect voor de aarde wordt gebrouwen én gedronken, kies dan voor biologische bitterhop van Bio-Brouwmaat.