Geschroot mout

Zowat alle soorten graan zijn geschikt om te bewerken tot mout. Maar gerst, tarwe, haver, rogge, spelt en boekweit worden in de regel gebruikt als geschroot mout voor bier. Het procedé om van graankorrels bruikbare mout te maken verloopt in twee stappen. In de mouterij mag het graan in een vochtige omgeving kiemen. Dit proces wordt abrupt gestopt, waarna het mout  bij een hogere temperatuur te drogen wordt gelegd. De korrels kunnen nu worden geschroot. En dit geschroot mout is nu klaar om in de brouwketel mooi werk te verrichten. Het zetmeel in het mout moet worden omgezet in maltose (vergistbare suikers) en vervolgens wordt de maltose door de gist die je toevoegt, omgezet in alcohol en koolzuur. Elke soort geschroot mout levert een eigen smaak en kleur aan het eindproduct. Met onze Bio Moutstort Op Maat kun je je hele moutstort geschroot én gevacumeerd aanschaffen.

Waarom biologisch geschroot mout?

Een hobbybrouwer is per definitie een optimistisch mens. Hij (en zij!) schept er plezier in om met eerlijke grondstoffen, met ambachtelijk handwerk, aandacht en geduld een verrukkelijke drank te brouwen. Geen groter genot dan met een vriend (en vriendin!) een flesje uit te schenken, en vóór de eerste slok nog eens te bespreken hoe het “zover heeft kunnen komen”.

De optimistische brouwer zou niet willen dat zijn gerst en hop met kunstmest groot zijn geworden. Of dat zijn bier residuen bevat van pesticiden. Of dat door de gebruikte insecticiden een veldslag werd aangericht onder allerlei beestjes.

Bio-Brouwmaat en biologisch geschroot mout

Bio-Brouwmaat deelt het optimisme en levert uitsluitend 100% biologisch (=organisch) geschroot mout. Maar natuurlijk ook ongeschroot, voor de liefhebber. Alle producten dragen met trots het Skal-certificaat, zodat je er zeker van bent dat het gehele productieproces voldoet aan de wettelijke voorschriften voor biologische landbouw. Het organisch geschroot mout is de meest duurzaam geproduceerde basis voor jouw bier. Tip: je kunt de bostel ook heel goed gebruiken voor het bakken van een biologisch bostelbrood!